Monday, August 15, 2011

Dugaan di Bulan Ramadhan ..

Assalamualaikum ..

Jiwa mana yang tak kacau bila laptop aku sejak akhir - akhir ni buat hal .. dulu, aku ingatkan bila beli laptop mahal .. pakai spec tinggi .. surely heaven gila kalau pakai .. tu cerita 2 tahun lepas .. sekarang ? ..  aku rasa macam lebih kurang laptop kakak aku kat rumah je .. biar pun tak mahal mana .. spec takde la gempak sangat .. janji boleh buat kerja office .. jalan ..

Memang complicated kan kalau zaman sekarang ni takde laptop .. nak pulak tu  kena dengan kos aku .. kerja - kerja semua memang kena ada laptop depan muka .. pendek kata .. takde laptop, boleh jadi mati kutu .. dari hari Jumaat lepas aku terlalu sibuk meng 'godek' laptop .. takde masa nak berblogging ..

Last - last dapat gak tau sebab apa laptop aku selalu tiba - tiba 'mati' sendiri ..  ni bukan cerita mistik aku nak bagi suspen kat korang .. sebabnya ? graphic card laptop yang sebenarnya ada problem .. korang pernah tak bila tengah buat kerja tetiba laptop korang ter 'shutdown' sendiri ? .. kalau nak tau .. tu la sintom - sintom awal yang graphic card korang rosak .. nasib baik la bukan motherboard atau processor buat hal .. kalau tak, boleh buat macam NI .. tapi bila pikir balik kos nak repair cip kad grafik tu .. hehe ..

Laptop aku ni sekarang dah boleh diishtiharkan darurat .. Alhamdulillah, tapi masih dalam keadaan stabil .. tu pun nasib baik boleh on pakai UBUNTU .. OS ringan .. punca darurat ? overall, graphic card aku tak berfungsi dengan baik .. yela, mana taknya .. buat kerja - kerja assessment semua kalau takde laptop ni .. terpaksa la declare balik rumah tanam 'sayor' .. macam manusia gak .. cuba kalau kita kerja keras 24jam non-stop .. 30 saat lepas tu mula la post mencarut kat pesbuk .. eh, aku cakap benda yang salah ke ? haha ..

Takpe pi .. bulan Ramadhan .. kena banyak bersabar sikit .. mungkin ada hikmah disebalik tabir .. tapi nasib baik la gak benda alah ni jadi sebelum FINAL PROJECT aku .. cuba kalau masa nak present tu dia buat hal ..


Mood : dilema mencari pengganti laptop baru ? hehe ..

8 comments:

peachippo said...

hehehhe..sdeh nye..kalu dah keje 24 jam gune laptop,,law dah rosak camni mmg tido pom xlene..

nah duet 20sen pergi repair..:P

cik najihah said...

adapter lappy kene sambar petir pon x tido lene inikan lappy wuu

farra said...

kasi tukar laa:)

Muhamad Syafiq said...

@peachippo : sedih tu ada la gak .. tapi nak buat mcm mana kan .. duit nak g repair tu tak cukuup .. haha

Muhamad Syafiq said...

@cik najihah : kena sambar ? tu la lain kali jangan on bila hujan .. hehe

Muhamad Syafiq said...

@farra : nak tunggu sponsor la ni .. haha

hana said...

adeh..
mmg payah kalau x de laptop..
pi beli laptop baru cpat...
hahah

Muhamad Syafiq said...

hehe .. bila tu kan ..