Saturday, August 20, 2011

Dik .. Boleh Tolong Akak Tak ?


Asssalamualaikum ..
 
Petang tadi bila aku nak ke bazar dekat dengan rumah sewa aku .. lagi berapa saat je nak sampai .. tetiba ada seorang akak ni kat tepi jalan bersama motor beliau .. sambil melambai lambaikan tangan .. " Mungkin motor akak ni rosak .. "

Ntah macam mana pulak masa tu aku orang 'bertuah' .. nak tak nak kena jugak la berhenti tengok kenapa dan mengapa .. dalam hati masa tu, " Alamak .. confirm confirm kena tolak motor akak ni sampai kedai .. " 

" Dik, boleh tolong tengok tak rantai motor ni .. putus la .. " .. aku terus cakap,  " saya .. bab bab motor ni taktau sangat kak .. sikit2 tu boleh la .. " . tapi , kesian pulak kat akak tu .. takkan aku nak pergi macam tu je .. 

Aku check balik rantai .. " Kak, rantai ni tak putus .. cuma dia terkeluar  dari spoket sebab rantai longgar .. " . aku cuba betulkan balik rantai dan .. Alhamdulillah .. selesai semua masalah .. " kat depan sikit tu ada kedai motor .. better akak g kedai ketatkan rantai .. "

"Terima kasih ye dik .. mati - mati akak ingatkan rantai putus tadi .. " . ada gak dia offer gak duit kat aku .. terus spontan aku cakap .. " takpe la kak .. benda kecik je tu .. " . aku buat keputusan yang salah ke ?

Bila pikir balik .. cuba kalau masalah tadi jadi time waktu malam .. takut yang mintak tolong tu bukan 'orang' .. dah jadi cerita lain .. haha .. nasib baik bulan puasa ..



16 comments:

diana said...

baiknya...
anak sapa la ni???:p

Muhamad Syafiq said...

anak mak .. betul kan ?

Myera Nyera said...

hehe,
alhamdulillah. ringan beban makcik tu :)

Chempaka Sari said...

HAHAHA tetiba je pikir bukan ORANG merepek je huhu

Nur Syahirah said...

haha ..
alhamdulillah ..
naseb bek bulan posa ..

Cik Baju Kurung said...

akak tu pun cakap, ' Alhamdulillah , die tak nak amek duit.' hihi =)

peachippo said...

haha..takdenye "org" laen..
acecece..anak mithali lah ni ?:P

Muhamad Syafiq said...

@Myera Nyera : tak nampak pulak macam makcik .. hehe

Muhamad Syafiq said...

@Chempaka Sari : kena pikir jugak tu ..

Muhamad Syafiq said...

@Nur Syahirah : nasib baik .. haha

Muhamad Syafiq said...

@Cik Baju Kurung : oh, dah boleh baca mindset akak tu kan! haha

Muhamad Syafiq said...

@peachippo : takde la nak cakap anak mithali .. anak rosli .. hehe

Panggil aku Han said...

baik betul ye..XD

Muhamad Syafiq said...

baik kena bertempat jugak ..

Chempaka Sari said...

huhu kalau pikur die ingat kita rindu.. tu yang dia dtg betul2 tu..

Muhamad Syafiq said...

@Chempaka Sari : lagi elok tak payah pikir kalau macam tu .. haha