Friday, April 29, 2011

Kunci Sebagai Simbol Cinta dan Persahabatan

Assalamualaikum..



Korang tau tak dengan kunci ni.. apa yang kita boleh buat ?. tak kira la brand  tu brand solex ke apa..  Sebenarnya, kunci yg korang selalu bawa ke sana sini tu boleh bawa makna mendalam sekiranya dimanfaatkan.

Macam kt Korea ni pelik sikit.. kunci pun ada jugak kegunaannya.. kalau korang nak tau.. ribuan kunci telah menghiasi pagar yg mengelilingi Seoul Tower, di Namsan Mountain pusat kota Seoul (mcm dalam ceciter 'Sassy Girl' kan ?)..

Bagi mereka, kunci tu merupakan lambang cinta abadi dan persahabatan di negara 'ginseng' tersebut.. pertama kali aktiviti ni dipopularkan pada tahun 1990an.. dan sekarang jumlahnya telah mencapai puluhan ribuan..

Nak tau macam mana mereka buat kunci-kunci diorang ?. jom tengok gambar kt bawah ni.. 











8 comments:

marish sha said...

haha , macam cerita awan dania , kalau dah tak nak kawan , dah tak cinta , pergi sana dan bukak kunci tu balik , nanti pasangan datang , tengok kunci dah takde , tahulah dah tak cinta .

tapi kalau sha memang haram nak balik sana nak tengok , sbb sure lupa kat mana lah letak kunci tu , haha

MUHAMAD SYAFIQ said...

ada eh dlm ceciter tu ? tak tau la pulok.. haha
sure2 la lupa lg2 si pelupa~ :)

HazHand said...

Pergh!! gile la sial!! ade ke?
aku nak org pertama buat kat malaysia!! !hohohohohoh

MUHAMAD SYAFIQ said...

sweet gila kau asip ! untung sapa dpt kau ! haha :D

nemo~ said...

jom kite buat kat Malaysia... tp,,, jgn laaa gune padlock... nti kene cakap copy idea dorang... kite letak batu bata... tulis nama.. hahahaha

MUHAMAD SYAFIQ said...

nice idea :)

adaadean said...

a'ah epi, kat awan dania ade. cute2 padlock dorg .

MUHAMAD SYAFIQ said...

yeke ? terlepas pandang la ni~