Wednesday, April 13, 2011

Cara Mengingat Dengan Berkesan1. Kuatkan keinginan untuk mengingat.

2. Dapatkan pengertian yang sebenar-benarnya dan fahamkan apa yang dibaca.

3. Belajarlah dengan kaedah-kaedah aktif termasuk memberi perhatian yang teliti, mendengar dengan teliti, berbincang membuat nota-nota ringkas dan menulis esei.

4. Fikirkan kita mencari pengesan sesuatu bentuk. Aturlah bahan-bahan yang akan dipelajari mengikut susunan yang logik dan nomborkan isi-isi penting.

5. Selalulah mengulangkaji.

6. Carilah perkataan-perkataan yang akan menjadi kunci atau rangkaikata-rangkaikata yang boleh dijadikan punca sesuatu idea.

7. Gambarkan idea-idea itu menerusi contoh-contoh, penjelasan, gambar dan gambar rajah.

8. Bagi perkara yang dihafal, tulislah di dalam buku-buku kecil (saiz poket) atau kad-kad. Bacalah nota-nota ini berulang kali.

9. Cubalah mengingati faktor-faktor yang mudah anda lupa dengan mengaitkannya pada suatu faktor yang berkaitan, seperti di mana anda membaca bahan tersebut, dengan siapa anda berbincang mengenainya dan sebagainya.

10. Pelajarilah berulang-ulang dan bersungguh-sungguh sehingga semua faktor tersebut telah anda kuasai sepenuhnya. Ujilah kemampuan anda secara berperingkat dengan mengadakan latihan-latihan mengingat semula sehari selepas itu, seminggu kemudian, dua minggu kemudian dan seterusnya.

11. Cuba gunakan apa yang telah anda pelajari untuk praktikal.

3 comments:

adaadean said...

aku seorang yg susah nak mengingat. thnx epy bg tips.

adaadean said...

seb baek aku igt ko lagi ...hehehehe

MUHAMAD SYAFIQ said...

no problem :D
gila la tu tak igt aku lg :D